Jamarska odprava Jamarskega društva Sežana Makedonija 2005 je bila od 29.07.-15.08.2005 z namenom, da spoznamo posebnosti jam in lepot Makedonije. Odpotovali smo z dvema voziloma – terenski in osebni. Zaradi slabih cest smo si morali v Skopju izposoditi terenski avto. Z našimi vozili smo opravili 2.300 km in 5.000 km.

 

UDELEŽENCI:
Pipan Branko, Žitko Zdenka, Frankič Emil, Jakofčič Jaka, Vodopivec Peter, Peca Andrej, Vodopivec Slavica in Vodopivec Petra.

 

 

 

POTEK ODPRAVE – kratek opis:

1. dan 29.07.
Tiskovna konferenca pred odhodom v Sežani, 29.07. ob 17:00 v Okrepčevalnica Center.
Odhod ob 18:30 uri. Vožnja preko Hrvaške v Srbijo.

2. dan 30.07.
Vožnja čez Srbijo v Makedonijo. V Skopje smo prispeli ob 13:30. Srečanje z makedonskim vodičem Žežovski Ivanom. Ogled znamenitosti Skopja: Manastir sv.Panteleimona, 26m visok križ Milenium na hribu Karšijak, Cerkev sv. Klimenta Ohridskega, Kamniti most čez reko Vardar, Trdnjava Goren Grad in spomenik Nobelove nagrajenke za mir – Mati Tereza. Sprejem v jamarskem društvu Peoni. Spat smo odšli v Planinski dom Matka.

3. dan 31.07.
Povratek v Skopje. Vožnja preko mesta Kičevo na planino Vrboj. Ogled manastirja sv. Bogorodica prečista in pri vasi Izvor izvir reke Treska. Vožnja skozi Makedonski Brod v vas Devič. Ogled jame Peštera Pešna, ki je pečina z visokim vhodom in v notranjosti ima razvaline gradu in mlina.. Dvig na gorovje Jakupice v vas Belica. Ogled brezna Pečina Momiček, z aragonitnimi in kalcitnimi kristali. Spanje v taboru ob reki Šajtanki pri vasi Belica.

4. dan 01.08.
Ogled akumulacijskega jezera Kozjak s potopljenimi hišami in jame ob cesti – Petrina jama. V vasi Manastirac si v skalni breči ogledamo kosti mamuta. Ogled vhoda 4km dolge Slatinske peštere in izvirne jame pri gostilni. Obiskali smo Eko planinarsko speleološki kamp Slatina 2005, kjer smo prejeli diplomo za udeležbo. Ogled Nevestinske peštere, lepo zakapane več etažne jame. Vožnja čez prelaz Barbaras do vasi Krapa in ogled vhoda jame ponikalnice Peštera Krapa. Voda se pojavi v nekaj kilometrov oddaljeni jami Peštera Pešna. Spustimo se v prilepsko kotlino. V vasi Peštalevo vidimo sušenje tobaka in štorklje. Ogled manastirja Zrze, ki je na in v skalnem klifu. Ob povratku v vasi Kostinci vidimo stare grobove pokrite z velikimi skalnimi ploščami. Vožnja preko Prilepa – mesto tobaka za smer Bitola. V vasi Vitolište prespimo v prostorih Gozdarske zadruge.

5. dan 02.08.
Ogled brezna Jama Prevala 1 v kateri so kristali gipsa. Ta dan je največji praznik ILIN DEN, zato so imeli slavje v bližnji cerkvi sv. Ilije. Vožnja skozi Prilep v smeri Kavadarci – mesto vina. Ogled kamnoloma marmorja v Pletevarju. Čez Veles in vasi Bogomila se vzpnemo v pogorje Jakupica na planinski dom Čeples 1450nmv, ki je pod Solunsko glavo (2538m nmv).

6. dan 03.08.
Ogled izvira in slapa na reki Babuna in Peštere Izvorna, ki je več etažna visokogorska vodna jama. Pot skozi Veles v Skopje in dvig v pogorje Karadžica kjer prespimo v planinskem domu na višini 1475m.

7. dan 04.08.
Preveč padavin nam prepreči dvig na Solunsko glavo, zato se vrnemo v Skopje in nadaljujemo v smeri Kumanovo. Vidimo ugasle ognjenike Vulkanski čepovi. V vasi Kokina se povzpnemo na prazgodovinski observartorij Kokina. V vasi Pelnice smo si ogledali nov muzej, ki je posvečen letu 1944 in mednarodnemu imenovanju republike Makedonije. Na bližnjem griču smo si ogledali v skalah izdolbene znake – karpesta umetnost. Pri vasi Kuklice so kamniti stebri – Kamen kukli (kamnite lutke). V Kratovu vidimo Radin most čez reko Manceva in stražne stolpe. Vožnjo smo nadaljevali čez Probištip in Kočani – mesto riža. Povzpnemo se na Ponike kjer prespimo v motelu Mice na višini 1505m.

8. dan 05.08.
Vožnja skozi Berevo do Ratevskega jezera. Dvignemo se na Maleševsko planino. Skozi Strumico gremo proti Bolgarski meji, kjer si pri vasi Smolari ogledamo najvišji slap Smolarski vodopad. Pri Mokrievo si ogledamo izvir in park. Vožnja preko Strumice in Valandovo do Dojranskega jezera do meje z Grčijo. Skozi Gevgelijo in Negotin pridemo v Štip, kjer pri arheološkem muzeju dobimo tamkajšnjega jamarja. Dvignemo se na višino 1150m v Planinski dom Vrteška na planini Plačkovica.

9. dan 06.08.

Ogled antičnega mesta Bargala. V Velesu obiščemo lončarja in v Skopju obiščemo tržnico. Pot nadaljujemo preko Tetova do akumulacijskega jezera Mavrovo. Ogled narodnega parka Mavrovo in vhoda jame Šarkova dupka. Vožnja po soteski Barič ob reki Radika in ogled manastirja sv. Jovan Bigorski. Pospnemo se na planino Bistra kjer pri vasi Tresonče postavimo tabor. Pridružijo se nam jamarji iz Skopja.

10. dan 07.08.
Spust po kanjonu Tresonče – kanjoning in ogled jame Peštera Alilica, ki je kapniška vodna jama.

11. dan 08.08.
Pospravimo tabor in pot nadaljujemo proti Debru. Čez Gorsko reko si ogledamo star most Elenski skok. Pri vasi Kosava Rasti si ogledamo rudnik kristalne sadre. Čez Debar pridemo v Banjište, kjer vidimo mlin na termalno vodo. V Vevčanih si ogledamo Vabstinske izvore, v Strugi pa izliv iz Ohridskega jezera kot reka Crni Drim. Ogledamo si jamsko cerkev Roždana bog.presv. in jamsko cerkev Arh. Mihail XIII v Rodažda. Prespimo v kampu Radožda ob Albanski meji.

12. dan 09.08.
Ogled Struge. Pri vasi Kosel si ogledamo delujoči “vulkan” suhi gejzir s strupenimi izpusti plinov. V Ohridu si ogledamo spomenik Cirila in Metoda, Katedralno cerkev sv. Sofija, cerkev sv. Jovan Bogoslav – Kaneo, cerkev sv. Klemeta Plaosnik, trdnjava carja Samoila, antični teater, cerkev sv. Bogorodica Perivlepta in staro mestno jedro. Obisk Nauma – UNESCO, cerkve in vožnja s čolnom po izviru Crnega Drima.

13. dan 10.08.
V Ohridu smo gostje direktorja narodnega parka Galičica. Ogled narodnega parka Galičica in jame Samatska dupka, ki je star vodni rov. Spustimo se na Prespansko jezero. Pri vasi Konjsko je edini otok v Makedoniji. V Oteševu v hotelu Evropa se srečamo z znanci iz Skopja.

14. dan 11.08.
Obisk narodnega parka Pelišter. Pri Bitoli si ogledamo antično mesto Herakleja. Pri Resava se srečamo z jamarji iz Kavadarcev. S čolnom nas odpeljejo po 26km dolgem Tikveškem jezeru. Ogledamo si Pološki manastir, jamo Peštera Čulejca, ki je več etažna labirintna jama z veliko kapniško dvorano. Ob povratku si s čolna v zalivu Kamenica ogledamo jamsko cerkev sv. Lazar. V Kavadarcih nam v prostorih jamarskega društva priredijo družabni večer.

15. dan 12.08.
Ogled antičnega mesta Stobi. Vožnja preko Skopja in Tetova v Gostivar. Na planini Bukovik pri vasi Donovica si ogledamo ribogojnico in jamo Peštera Ubavica (lepotica), ki je izvirna kapniško vodna jama z večjim slapom. Povratek v Skopje in spanje v Planinskem domu Matka.

16. dan 13.08.
Skopje. Ogled starega mestnega jedra, turško kopališče, stara čaršija, cerkev Sveti Spas z grobnico Goče Delčev, akvadukt s 55 arkadami. Zvečer smo imeli v porostorih jamarskega društva Peoni poslovilni družabni večer z jamarji iz Skopja. Spanje v Planinskem domu Matka.

17. dan 14.08.
Skopje. Ena skupina na tržnico, druga na teren v Suva Planina. V vasi Nova Breznica si ogledamo vodnjake, obiščemo jamarje iz Skopja pri Jama Radeva njiva in se podamo v jamo Ledena peštera, ki ima pozimi ledene kapnike, je pa polna kalcitnih kristalov. V bližini si ogledamo Peštera Brlog, ki je polna kalcitnih kristalov, kateri so zrasli v vodi. Ob povratku proti Skopju si pri vasi Markova Sušica ogledamo ženski Markov manastir. V Skopju se pozdravimo z našim vodičem Ivanom – Žežo in ga ob 20:35 zapustimo. Zapustimo Makedonijo in nadaljujemo po Srbiji.

18. dan 15.08.
Vožnja čez Srbijo in Hrvaško. V Sloveniji obiščemo jamarje v Kostanjevici na Krki in si ogledamo Kostanjeviško jamo. V Sežano smo prispeli ob 18:36 in imeli tiskovno konferenco v Vilenici, kjer so nas pozdravili domači jamarji in novinarka.

 

Besedilo: Jaka Jakofčič

 

Odpravo je deloma finančno podprla Občina Sežana.