Začelo se je že takoj po novem letu. 5.1. je ekipa že širila prehod v meander Alpe ter ožino, ki iz meandra pelje v notranje brezno. Zaradi ozkih prehodov je bilo napredovanje tukaj počasno in utrujajoče, jama pa se še niti dobro začela ni. Sledile so številne akcije vseh treh društev. Predvsem ajdovsko društvo je bolj nočni tip in v jamo zahaja predvsem ponoči. Ostalim, ki ne delimo njihovega entuziazma in noči raje porabimo za spanje pa ostanejo popoldanske akcije, saj v jamo hodimo predvsem med tednom.

Po uspešni nočni akciji Božota in Davida, ki sta 12.1. dodatno širila prehod, je Jaka očistil labilno kamenje na prehodu iz meandra v brezno 5 in začel s širitvijo prehoda iz Alp v brezno3. Vsa dela, ki so v januarju potekala v jami, so bila namenjena širitvam ozkih prehodov. Ker je sprva kazalo, da bomo na Reki že konec leta 2010, se ni preveč ubadalo z ožinami, temveč se je širilo le toliko, kolikor je bilo potrebno za
 prehod, saj je bila nestrpnost in neučakanost po novih odkritjih prevelika. Sedaj, ko kaže, da se bodo dela zavlekla, saj je jama pokazala svoje zobe pa se gleda predvsem na varnost in udobje, ki je potrebno, ko se izmučen po dolgotrajnem delu vračaš na površje.

Zadnji dan januarja se je ponovno začelo odkopavati prehod v Slepo brezno, kamor se je na prvih akcijah odlagalo odvečen material.