V četrtek, 10.3.2011, smo pri jami Vilenici pripravili predstavitev odkritja podzemnega toka Reke v Jami Sežanske Reke. Zbralo se nas je okrog 50. Poleg številnih članov Jamarskega društva Sežana so se predstavitve udeležili člani sosednjih jamarskih društev in seveda člani društev, ki so sodelovali pri raziskovanju v jami, to je Jamarskega odseka Slovenskega planinskega društva iz Trsta in Jamarskega društva Danilo Remškar iz Ajdovščine. Veseli smo bili tudi, da se je predstavitve udeležil podžupan Občine Sežana, g. David Škabar, in predstavniki Inštituta za raziskovanje krasa iz Postojne – dr. Andrej Mihevc, Franjo Drole in dr. Nadja Zupan Hajna.

V uvodnem delu je slavo Reki recitiral »ajdowski slavček« – Bogomir Remškar, sledil je pozdrav predsednika JDS, Jordana Guština, in podžupana občine Sežana, Davida Škabarja. Nato sta članici JDS, geologinja Jasmina Rijavec in geografinja Rosana Cerkvenik predstavili Reko in njeno pot od izvirov pod Snežnikom do izvirov Timave, zgodovino raziskav in ugibanja o njenem toku. Osrednji del – predstavitev raziskav v Jami Sežanske Reke so pripravili Stojan Sancin (JO SPD Trst), ki je predstavil ozadje raziskav in splošen pregled raziskav, Jaka Jakofčič (JD Sežana), ki je predstavil statistiko dela v jami ter Bogomir Remškar (JD DR Ajdovščina), ki je predstavil načrt jame.

Kot je že bilo objavljeno, so o raziskavah v jami poročale Primorske novice

http://www.primorske.si/Primorska/Srednja-Primorska/Odkrili-se-neznan-jamski-sistem-s-podzemno-Reko.aspx

in jamarska društva, ki so sodelovala pri raziskovanju: http://www.jddr.org in http://www.jospdtrst.org ter na tej spletni strani.

Fotografije: Rosana Cerkvenik