Med 29.10. in 1.11.2011 smo se člani JD Sežana udeležili mednarodnega jamarskega srečanja, ki poteka vsako leto v Italiji. Tokrat smo se podali v “majhno” mestece Negrar, ki se nahaja severno od Verone. V bližini se nahaja narodni park Lessinia, po katerem je letošnje srečanje dobilo tudi ime – SpleoLessinia 2011 – in preta al panico.

 

Vajeni dobre, včasih celo odlične organizacije, smo tokrat ostali razočarani. Organizacija dogodka je bila slaba, prenočišča neurejena, sanitarij praktično ni bilo. Za ekskurzije se ni dalo ugotoviti niti katere in kam so, kaj šele da bi vedel kdo povedat, komu se lahko prijavimo.

Vseeno smo z našo iznajdljivostjo uspeli obiskati tri jame, in sicer Covolo della croce, Rovere Mille (Grotta di Monte Capriolo) in Grotta dell`orso. Kljub megli smo uspeli občudovati tudi Ponte di Veja ter si po golem naklučju ogledali podzemni kamnolom kamnine amonitico rosso.

Predavanj in razstav je bilo manj, kot prejšnja leta, opreme zadovoljivo dosti. Lahko smo si ogledali in preizkusili tudi nove električne luči Scurion, s katerimi lahko narediš beli dan v jami. Ampak tudi cena je temu primerna.

Kljub vsemu se je srečanja udeležilo skoraj 3000 jamarjev. Naslednje leto pa spet 🙂

 

Fotografije: Jaka Jakofčič