6.11.2011 smo se v JD Sežana spet podali na potepanje, tokrat v hrvaško Istro. Namen je bil obiskati jamo Baredine, Feštinsko kraljestvo in Pazinsko jamo.

Naša prva postaja je bila pri jami Baredine. Tu je bilo naše društvo že dvakrat, 10 in 20 let nazaj, jamarji, ki skrbijo za jamo pa so bili naši gostje pri Vilenici. Tisti, ki so torej bili že tukaj, so lahko ponovno stisnili roke starim znancem, ostali pa smo občudovali prelepo urejeno okolico in iznajdljivost pri trženju jame. V 20. letih je namreč iz puste kraške gmajne nastal ličen turistični center z lepo urejeno okolico, presenetili pa so nas tudi z muzejem traktorjev ter hišo, v kateri so predstavljene lokalne obrti. Tu smo se pomudili kar precej časa, dokler nas rahel dež ter čas nista pregnala nazaj na avtobus.

 

 

Naša naslednja točka je bila jama Feštinsko kraljestvo. Tukaj se je tudi končala naša sreča z vremenom. Močan naliv je nekoliko skazil naše zadovoljstvo pri premagovanju tistih “150m” do vhoda v jamo. Ampak nismo se dali. Čeprav marsikdo brez dežnika, smo se nekako prebili do vhoda na robu poplavljene vrtače. Jama je v “domači oskrbi”. Zanjo skrbita dve sestri, ki ti še pred ogledom predlagata sodelovanje z društvom: vi meni pare a ja vozim turiste. Jama ni dolga več kot 50m, vendar neizkušenega obiskovalca lahko krožna pot precej zavede. Glede na to, da se nahaja tik pod površjem, je bilo deževno tudi v jami. Poleg tega smo se morali nasmejati tudi naši vodički, ki je z gromkim glasom opozarjala, da se ne sme uporabljati fleša v jami, saj moti netopirje. Če jih njen glas ni zmotil, potem jih nič ne more.

 

Vsi premočeni smo se nato podali še v Pazin, kjer smo si želeli ogledati še Pazinsko jamo/sotesko. Žal pa so nam eno uro pred našim prihodom sporočili, da ogled zaradi dežja ni mogoč. Tako smo si lahko ogledali le muzej, ki je urejen na gradu ter se podali na večerjo.

 

Večerja je bila seveda na Slovenskem krasu, v lični Dujčevi domačiji v Škofljah.