Tudi letos smo se člani JDS udeležili akcije Očistimo Slovenijo 2012. Po dolgem razmisleku in iskanju smo le našli jamo, ki bi lahko bila primerna za čiščenje. To pomeni, da v njej ni prevelike količine odpadkov in da se jo da očistiti v enem dnevu, da so odpadki starejšega datuma, kar pomeni, da se jame ne uporablja več za črno odlagališče in ne bo čez teden dni ponovno polna odpadkov ter da med odpadki ni nevarnih snovi (mednje štejemo predvsem mrhovino).

Tako smo se odločili za čiščenje Zbrjačeve jame pri Vrhovljah. Po grobih ocenah naj bi bilo v jami do 5 kubičnih metrov predvsem gospodinjskih odpadkov in avtomobilskih gum. Vse smeti se nahajajo na dnu 30m vhodnega brezna.

Na dan čiščenja, 24.3.2012, se nas je pred jamo zbralo osem jamarjev, ki smo vso potrebno opremo znosili v bližnjo vrtačo, v kateri se nahaja vhod. V eni uri smo uredili žičnico, preizkusili sod, določili žrtve, ki so šle v jamo ter pričeli z izvlekom.

Kljub težavam pri izvleku, saj je brezno precej zavito, sod pa se je zatikal v vse možne in nemožne vogale, smo iz jame izvlekli sod gospodinjskih odpadkov, večje število gum in nekaj avtomobilskih delov. Vse skupaj je na koncu zneslo za dober kubik odpadkov. Ocena je bila napačna predvsem zaradi večje količine zemlje, ki je prekrivala kup smeti.

Poleg tega smo očistili tudi okolico jame, kjer se je tudi nabralo kar nekaj odpadkov, ki so zgrešili vhod jame.

Jama je po zaslugi akcije sedaj čista. Če bo takšna ostala tudi v prihodnje pa bomo videli v naslednjih letih.

Fotografije: Jaka Jakofčič, Jasmina Rijavec