Sobota, 2. marec 2013

Čez nekaj dni bosta minili dve leti, odkar smo člani treh jamarskih društev – JD Sežana, Jamarski odsek Slovenskega planinskega društva Trst ter JD Danilo Remškar iz Ajdovščine – prišli do podzemnega toka reke Reke v Jami Sežanske reke. Že pri prvem spustu do vodnega toka smo ugotovili, da smo skozi to jamo prišli do dna Brezna v Stršinkni dolini, kjer smo sicer do podzemnega tok prišli leta 2004.

Že ob odkritju dostopa do Reke v Jami Sežanske reke smo razmišljali o potapljaških raziskavah. Danes smo se v jamo spustil, da jo opremimo in pripravimo za potapljaške raziskave. Akcija je bila celodnevna in naporna. Poleg težkih transportnih vreč (najtežja je tehtala 19,26 kg; najlažja pa 12,30 kg) so nas preizkušali še blato in velike količine prenikajoče vode. Ta voda je bila posledica taleče se snežne odeje iz prejšnjih dni. Reka nas je pričakala bučno s precej visokim vodostajem (pretok na vodomerni postaji Škocjan je okrog 10 m3/s), hladno vodo in – kot smo na žalost še vedno vajeni – z zanjo specifičnim vonjem po praških in odplakah kanaliazcije, čeprav je bila vidljivost (vsaj na prvi pogled) dobra.

Jama je tako pripravljena. Sedaj čakamo na ugodne hidrološke razmere, da izvedemo potop.

 

Danes smo borili Jaka Jakofčič in Rosana Cerkvenik iz JD Sežana, Claudio Bratoš iz JO SPD Trst ter Robert Rehar iz JDDR Ajdovščina.

 

Besedilo: Rosana; foto: Jaka

{youtube}http://www.youtube.com/watch?v=J-FFHz5DYzY&feature=youtu.be{/youtube}

{youtube}http://www.youtube.com/watch?v=w-qtwnoctEc&feature=youtu.be{/youtube}