Dne 26.10.2014 smo na željo jamarskega društva iz Italije – Commissione grotte Eugenio Boegan organizirali ogled jame Vilenice, tako turističnega kot neturističnega dela jame. Pred Vilenico smo se dobili ob 9.30, nato je članica društva Nataša Kariž uradno sprejela oziroma pozdravila vse prisotne. Zaradi službenih dolžnosti je izvedbo ogleda prepustila v varne roke Edvarda Gregorčiča in Bonisola Flamiana, ki je poskrbel za komunikacijo in razlago v italijanskem jeziku. Po krajšem posvetu kako bo potekal ogled so sledile priprave in počasi tudi odhod v jamo.
Jamarji iz Italije so si prišli pogledat jamo Vilenico v sklopu jamarske šole za otroke in odrasle. Bilo jih je vseh skupaj 7 otrok in 17 odraslih. Nekateri so si ogledali samo turističen del jame do Vilinske dvorane, nato jih je Edvard Gregorčič pospremil do izhoda in se ponovno vrnil v jamo ter skupaj z Bonisolom Flamianom popeljala ostale do dna jame oziroma še v Fabrisov rov.
Po dobrih 5 urah smo se polni zadovoljstva, lepih vtisov in nasmejanih obrazov vrnili nazaj v lep sončen dan. Za zaključek je sledilo še kratko družabno srečanje.
V zameno za današnji ogled jame Vilenice nam bodo vrnili uslugo z ogledom turistične jame Grotta Gigante seveda vključno z neturističnimi deli jame.
Tekst: Nataša Kariž
Foto: Edvard Gregorčič