Jamarji iz Jamarskega društva Sežana smo se v nedeljo 9. novembra 2014 odpravili raziskovati našo zahodno sosedo Italijo. Skupaj s prijatelji in družinami se nas je nabralo za cel avtobus. Avtobus nas je popeljal po Benečiji. Ogledali smo si Landarsko jamo (Grotta di San Giovanni d’Antro), kjer nas je lokalni vodnik Matjaž popeljal v zgodovino področja in do vhoda v jamo, ker smo si ogledali cerkvico v katero smo se povzpeli po 115 stopnicah. Landerske jame smo uspeli videti samo nekaj metrov. Nadaljevanje nam je preprečila voda, ki je poplavila pot. Prava redkost je toliko vode v tej jami.
Voda nas je kaj kmalu začela spremljati tudi zunaj jame. Dež nas je po ogledu Arheološkega muzeja v Čedadu pregnal na zasluženo kavo. Okrepčani in oboroženi z dežniki ter zemljevidom mesta smo se sprehodili po čedadskih ulicah.
Veselo smo nadaljevali proti jami Villanova (Grotta di Villanova). Prijazni vodniki so nas popeljali v njene globine. Tudi v tej jami je poleg jamskega medveda veliko vode, ki je počasi počasi postala že pravi zaščitni znak naše letošnje ekskurzije.
Po večerji v bližnji gostilni smo se v večernih urah vrnili v Sežano z utrujenimi nogami in polnimi želodci in z novim znanjem, izkušnjami in s spominom na lep deževen dan.
Tekst: Alenka Gabriela Čeh
Foto: Jaka Jakofčič