Pod svobodnim soncem sem poimenoval jamarske raziskovalne dneve na Komenskem, ki so potekali 22. in 23. 8. 2015. Vabilu se je odzvalo kar lepo število jamarjev iz različnih koncev in klubov in tako se nas je nabralo 19 jamarjev in jamark ter 6 mladičev iz 6-ih klubov (JD Sežana, JK Temica, JD Lokve, JD Carnium Kranj, JDDR Ajdovščina in DZRJ Ljubljana).

Prvi dan: Po fazi zbiranja prisotnih, sem predstavil “bojni” plan dela in tako smo štartali na delovišča. Že prva jama nas je presenetila, saj nam je ponudila lepo število metrov poligona, veliko več, kot sem sprva predvideval. Ena ekipa pa je delovala v Devinščinah, kjer sem že predhodno raziskoval in odkopal nadaljevanje. Tokrat so se uspeli pregrizti skozi ožino, za katero sem sicer upal, da bo ponudila več, vendar je jama še pokazala svojo trdorovnost in bo še potrebno kopati. Kljub vsemu se je tudi tam nabralo kar nekaj metrov novih rovov za v statistiko.

Po okrepčilu v bazi smo nadaljevali delo na tretjem delovišču in tudi tam pregledali in namerili zadostne metre za kataster.

Tisti, ki pa niso šli v jame, pa so ubrali površinske poti in stranpoti ter spoznavali teren okoli Komna ter šnjofali, če se pokaže še kje kaj zanimivega. Zvečer pa normalno smo se nakupčkali v bazi, kjer je najbolj garal Vasko za žarom.

Drugi dan nas je bilo nekaj manj, vseeno pa smo se odpravili na teren in izmerili še eno jamo, ki je zorela za meritve kar lep čas, nato pa smo nadaljevali po poteh od prazgodovine do mlajše zgodovine. Zopet smo pristali v bazi, kjer sem zaposlil Peco, da je nadaljeval delo prejšnega večera, ko je “trpel” Vasko.

Kot zaključno akcijo pa sem določil “turistični” obisk jame Vodnica, v kateri nekateri še niso bili. Bili so navdušeni, tako da lahko rečem, da je bila ta zadnja akcija kot jagoda na vrhu smetane.

Sklep na koncu pa…naslednje leto ponovimo! 

Tekst in foto: Edvard Gregorčič